Home » Råvarene

Råvarene

Stadig ny informasjon over lite heldige stoffer i hudpleieprodukter, gjør at mange av oss leser innholdsfortegnelser nøye. Her er en oversikt over ingrediensene i produktene til Nyeng Hage, fra  A-Å. Bortsett fra egenproduserte råvarer, så blir råvarene kjøpt av ledende leverandører i Norge, Sverige og Danmark. De har lang erfaring og høy kunnskap om renhet og kvalitet.

AHA-ekstrakt fra Tamarin (Aqua, glyserin and Tamarindus Indica)

AHA står for Alpha Hydroxy Acid og betegner naturlige, milde syrer, som finnes i sukkerrør, honning, melk, citron, grape, appelsin og tomat. Gir en mild og effektiv dyprensing av huden. Den løser opp døde hudceller og talg i hudens øverste lag. Gjør huden mer sur, slik at de naturlige bakteriene får gunstige forhold. Huden blir bløt, jevn og finporet. Kan forminske rynker, pigmentflekker og ujevnheter, dessuten virker fruktsyrene fuktighetsbindende. Gunstig effekt på alle hudtyper, bortsett fra tynn og sart hud. Det anbefales å vente en time fra innsmøring før man utsetter huden for skarpt sollys.

Allantoin (Allantoin)

Allantoin finnes naturlig i valurtrot. Virker sårhelende og fremmer dannelsen av ny hud. Løser opp døde hudceller. Gunstig effekt ved all tørr hud, eksemer og alle slags dårlig legende sår. Valurt-rot har en lang historie bak seg, som legeplante. Har ikke vist seg å gi allergiske reaksjoner, overfølsom hud har tvert imot tålt bedre, produkter tilsatt allantoin.

Aloe Vera (Aloe Barbadensis)

Aloe Vera er kjent for sine mange gunstige virkninger innvortes og utvortes. Aloe Vera er kaktusjuice og har sårhelende og hudforbedrende egenskaper. Virker i ren form, smertestillende, helende og lindrende. Spesielt fin ved forbrenninger og skolding. Sørger for hurtigere heling og dannelse av ny hud. Sies og ha gunstig effekt også på kviser og rynker m.m

Appelsinblomstvann (Citrus aurantium)

Fra appelsinblomsten neroli. Brukes i kremer, ansiktsvann, shampoer m.m. Fin til alle hudtyper, spesielt tørr og voksen hud

Aprikoskjernemel (Apricot seed powder)

Pulveriserte aprikoskjerner. Brukes som mildt skrubbemiddel til skrubbekremer (til kropp). Renser huden for døde hudceller og gjør huden glattere.

Aprikoskjerneolje (Prunus armenica L)

Oljen utvinnes av kjerner fra aprikostreets frukter. Den har en gunstig virkning på underhudsvevet, den nærer, mykgjør og glatter ut huden. Spesielt nyttig for sensitiv, betent eller moden hud. Oljen er halvfet.

Avocadoolje (Persea gratissima)

Oljen utvinnes fra avocadofrukten.  Naturlig innhold av lecitin, klorofyll, E- og D-vitamin. Oljen er mild, vitaminrik og fet. Beskytter huden, virker fuktighetsbevarende, smidiggjørende og øker hudens elastisitet. Super hårolje og spesielt bra til tørr og voksen hud.

A-vitamin (Retinol palmitate)

Virker cellefornyende (fin i rynkekrem). Motvirker tørr, skjellete hud og sørger for hurtigere sårheling. Beskytter mot solens skadelige virkning. Fin til tørr hud, moden hud, livløs hud,  sart hud, eksemer, solfølsomhet og uren hud. Brukes også i behandling av psoriasis.

Azulen (Azulen)

Finnes naturlig i Kamille (eterisk kamille-blå olje), og har betennelseshemmende effekt. Azulen har blå farge og gir også blå farge til kremer og shampoer. Azulen virker lindrende på huden og spesielt fin ved sart, tynn og irritert hud.

Bisabolol (Bisabolol)

Fra Kamilleblomster. Virker avslappende, beroligene, betennelseshemmende og krampeløsende. Spesielt fin til sart, ømfindtlig eller irritert hud. Velegnet i alle babyprodukter.

Bivoks (Cera flava)

Pesticidfri bivoks. Bivoks i kremer og salver gir beskyttelse av huden og konsistens til produktene. Virker beroligende på irritert hud og mykgjørende på tørr hud.

(Bruker i hovedsak bivoks fra egen produksjon).

Carragen (Carragen)

Carraghen er et naturlig geleringsmiddel utvunnet fra rødalger av tangarten, Rhodophyceae. Finmalt pulver. Brukt i shampo, etterlater den håret bløtt, motvirker uttørring og gir naturlig balsameffekt. I geléer klistrer den ikke på huden.

Cellulose (Hydroxyethylcellulose)

Utvinnes fra vekstfiber i tremasse. Brukes som fortykningsmiddel og til geléer.

Deodorant-tinktur (Etanol)

Inneholder ikke phtalater. Brukes i hovedsak i deodoranter, tonic og After-shave for å løse opp de eteriske oljene. Bruker kun små mengder, for ikke å tørre ut huden. Kun til utvortes bruk.

Druekjerneolje (Vitis vinifera)

Kaldpresset druekjerneolje. Druekjerneolje er en tørr olje, som absorberes raskt. Den har en beroligende og lindrende virkning på huden. Oljen inneholder spesielle antioksidanter. Etterlater huden myk, uten å virke fetende.

Duftoljer

Duftoljene består av eteriske oljer og naturidentiske stoffer. De inneholder ingen syntetiske stoffer, ingen animalske duftstoffer, ikke alkohol, ikke vann eller andre fortynningsstoffer. De er tilsatt kun for duftens skyld, og har ingen aroma-terapeutisk effekt.

Eteriske oljer

Rene eteriske oljer av høy kvalitet. De inneholder ingen kunstige oljer eller syntetiske tilsettingsstoffer. Se egen informasjon om eteriske oljer, for hver enkelt oljes egenskaper.

E-vitamin (Tochopheryl Acetate)

Naturlig E-vitamin (d-alfa-tokoferol). Ekstraheres bl.a fra sojaolje og hvetekimsolje. Motvirker dannelsen av frie radikaler, og absorberer solens farlige UV-stråler. Reduserer dermed rødhet, solsvie og brannskader. Forebygger aldring av huden, dannelsen av rynker, og gjør huden mer elastisk. Fin i produkter for å unngå strekkmerker, ved liggesår og brannskader. Prøv produkter med E-vitamin, til arr, tørr hud, eksem og kløe.

E-vitamin olje

Denne har samme bruksområde som hvetekimolje, men dette er økologisk tistelolje, tilsatt karotin og naturlig E-vitamin. Hvete blir ofte kraftig sprøytet, og det kan være vanskelig å få “ren” hvetekimsolje. En lett olje, rik på naturlig E-vitamin.

Farnesol (Farnesol)

Farnesol er en bakteriedrepende sesquiterpen, som finnes i forskjellige eteriske oljer, bl.a citronelle, sandeltre og palmarosa. Farnesol virker ved å drepe de bakterier som får svette til å lukte. Brukes i deodoranter,  og har en virketid på ca 8 timer, deretter avtar den.

GLA-olje (Oenothera Bennis)

Olje fra nattlys, med naturlig GLA innhold på ca 6%. GLA (GammaLinolenAcid) er en essensiell fettsyre som hjelper kroppen og huden på forskjellig måte. Styrker cellene, øker cellenes oksygenopptak, elastisiteten, virker fuktighetsbevarende, forebygger aldring av huden og tørr hud. Fin til livløs hud, flass, eksem og psoriasis. (Innvortes brukt mot overgangsaldersbesvær, allergier, ledd m.m)

Glyserin (Glycerin)

Glyserin finnes i planteoljer. Den virker fuktighetsbevarende og bløtgjørende. Hindrer uttørring av huden og binder fuktighet i hudens ytterste lag.

Glyserinsåpe

Mild, klar råsåpe, 100% vegetabilsk glyserin. Brukes til støping av småsåper.

Guarmel (Guar hydroxy propyl chloride)

Guarkjernemel fra belgplanten Cyamoposis Tatragonolobulus. Brukes i shampo og balsam som antistatmiddel. Guarmel gjør håret bløtere og smidigere, hindrer filtrering og gjør det lettere å gre ut. (Guarmel er næringsmiddel i bl.a India og Pakistan).

Havsalt (Sea salt)

Havsalt er rikt på mineraler. Stimulerer og styrker. Trekker ut gift- og avfallsstoffer og renser hele organismen. Anbefales ved flere typer hudproblemer.

Honning (Honey)

Fantastiske honning! Inneholder bl,a. vitaminer, mineraler, fruktsukker, sporstoffer og aminosyrer, norsk honning inneholder også proteiner. I hudpleie har honning, mykgjørende, nærende, lindrende egenskaper, dessuten fuktighetsgivende. Det har vist seg at sår gror fortere og med mindre arrdannelse ved bruk av honning. Honning har vært brukt siden oldtiden for sine foryngende og pleiende egenskaper.

(Bruker utelukkende honning fra egen produksjon, arktisk honning)

Hampfrøolje (Cannabis satvia)

Det finnes 2 ulike typer hamp. Vanlig hamp, brukes til fremstilling av droger (cannabis) og indusriell hamp, uten droginnhold. Denne brukes til å fremstille hampfrøoljen og bruken av denne er godkjent av EU. Oljen er kaldpresset og økologisk. Inneholder både omega-3, omega-6 fettsyrer og GLA-olje. Fin til sart hud, tørr hud, fet hud, eksem, moden hud og følsom hud. Den er også fin i håroljer, til behandlet hår og til skjøre negler/neglebånd.

Jojobaolje (Sommondsia chinensis)

Økologisk og kaldpresset jojobaolje. Utvinnes av frøene til jojoba-busken, som er en stedsegrønn busk som vokser vilt i Amazonas, Californias og Mexicos klippeørkener. Frøene gir ca 50% olje, som egentlig er en flytende voks. De lokale indianerne har anvendt oljen til matlaging, medisin og kosmetikk. Jojobaoljen normaliserer hudens sebuminnhold og er derfor like nyttig til tørr som til fet hud. Etterlater huden silkebløt! Også anvendelig ved hudsprekker, acne, eksem og psoriasis. Oljen hjelper til å løse opp gammel talg og er en flott hårolje ved tørr hodebunn og seborré eller ved tørt og livløst hår. Gir glansfullt og skinnende hår! Flott i solprodukter, da den gir beskyttelse mot solens skadelige stråler.

Jojobapeeling (Jojoba wax)

Brukes til skånsomme peelingprodukter, som kremer til ansiktet. Myke korn utvunnet av voksen til Jojoba.

Kakaosmør (Theobroma cacao)

Kakaosmør er et fast lysegult økologisk fettsstoff, som utvinnes fra kakaobønner. I hudmidler er kakaosmør nærende og beskyttende. Gjør huden myk og elastisk. Det gir fastere konsistens til produktene. Spesielt fin til tørr hud.

Kamilleolje (Matricaria recutita)

Kamilleolje, er oljeuttrekk av kamille. Denne utgaven er uttrukket i mandelolje. Kamille virker beroligende på irritert hud. Brukes ved betennelser, infeksjoner, brannskader, eksem og vanskelige sår. Passer følsom og irritert hud, og acnehud.

Karotin (Beta caroten)

Karotin finnes bl.a i gulrot og er forstadiet til A-vitamin, pro A-vitamin. Huden danner selv A-vitamin fra karotin. Karotin hjelper til ved nydannelse av celler i huden, motvirker dannelsen av frie radikaler og binder giftige stoffer. Virker helende på huden og er spesielt anvendelig til meget tørr hud, trøtt hud, eksemer og i solbeskyttelsesprodukter. Gir en viss solbeskyttelse og raskere pigmentering av hud. Gir gul/orange farge til produktene.

Klorofyll (E-141)

Naturlig plantegrønt (med kobber). Styrker hud og hår, gir grønn farge.

Kokosolje (Cocus nucifera)

Av tørket fruktkjøtt fra kokosnøttene. Tilfører huden fett og gjør den myk. Beroligende effekt på ømtålelig og følsom hud. Fin til tørr hud, tørt hår og til sololje.

Lanettvoks (Cetearyl alcohol)

En blanding av halvfaste fettsyrer fra kokosolje og palmekjerneolje. Brukes i salver, kremer og lotions for å gi beskyttelse, ekstra fettstoff og en fastere konsistens.

Lanolin (Adaps Lanae)

Pesticidfri lanolin. Utvinnes fra saueull. Lanolin er det fettstoff som ligner vårt eget hudfett mest. Det er meget holdbart og opptas helt av vår hud, etter et par minutter. Lanolin virker nærende, mykgjørende og meget beskyttende. Brukes spesielt i nærende kremer, beskyttelseskremer, salver og til meget tørr hud. Nøytraliserer ammoniakk og til en viss grad syre/base, derfor er den bl.a. super til babysalver. Hjelper huden å beholde fuktighet og forhindrer uttørring. Passer godt til hud som trenger ekstra beskyttelse mot kulde, varme, tørr luft, væske m.m

Macadamiaolje (Macadamia tetraphylla)

Kaldpresset olje fra macadamia-nøtter.  Inneholder opp til 20% palmitolsyre, som finnes i vårt eget underhudsfett og er viktig for hudens vitalitet. Oljen hjelper huden å holde på fuktighet og virker bløtgjørende. Macadamiaoljen er en av de beste oljene til bruk etter 40 års alderen. Oljen er fet, men absorberes bra av vår hud. Spesielt fin til voksen hud, til pleie av den fine huden rundt øynene og nyttig etter soling. Macadamitreet vokser vilt i Australia, men dyrkes også på Hawaii og i Afrika.

Mandelolje (Prunus Amygdalus)

Kaldpresset olje fra søt-mandel. Fin til alle hudtyper! Oljen er mild og mykgjørende. Passer til følsom hud hud, tørr hud og babyhud. Oljen lindrer kløe som følge av tørr hud og kan være til hjelp ved eksem og betent hud. Gjør huden bløt og smidig. Nøtteallergikere kan reagere på mandelolje.

Mf-fett (Sodium stearoy lactylate)

Fremstilles av kokosolje og melkesyre. Brukes som emulgator i kremer, for å få væske og olje til å henge sammen.

Natriumbensoat (Sodium Benzoate)

Laget på basis av bensoesyre som finnes naturlig i bl.a.Tyttebær. Dette er saltet fra bensoesyre.

Nypefrøolje (Rosa Rubignosa/Mosqueta)

Olje fra nypefrøene til Rosa Rubignosa. Eksklusiv, ultranærende og regenererende olje, med høyt innhold av nyttige fettsyrer. Inneholder bl.a GLA- olje og retinsyre (en type A-vitamin). Oljen anses for å være en av de beste rynkehemmende oljene. Den sletter ut linjer, gjør huden elastisk og reduserer hudens aldringsprosess. Oljen gir farge og liv til huden. Spesielt fin ved arr og skader i huden. Også ved pigmentflekker og betennelser etter strålebehandling. Anbefales til all intensiv behandling av skadet eller aldrende hud og til all luksuriøs hudpleie.

NFF (Sodium-Lactate, sodium PCA, Urea, Hydrol.veg.prot.)

Naturlig Fukt Faktor. Med aspargesekstrakt, vegetabilsk soyaprotein, karbamid og naturlige salter, lignende stoffer som finnes i vår hud. Virker som en fuktbinder.

Olivenolje (Olea europa)

Økologisk, ekstra jomfuolje. Rik på oljesyrer og inneholder også E-vitamin, steroler og squalane. Oljen er fet, nærende, mykgjørende og beskyttende. Kjempefin til tørr hud, følsom hud og tørt, slitt hår.

Oxypon (Olive oil PEG-10 esters)

Fremstilles av olivenolje. Brukes som gjeninnfettings-middel i flytende såpe, for å gi fettstoff tilbake til huden, dessuten gjør den produktene mildere.

Pantenol pro B5-vitamin (Panthenol)

B5-vitamin finnes naturlig i bl.a eggeplommer, lever, ølgjær, kornspirer, kli og melk. Panthenol trenger inn gjennom huden og opptas i de små blodkarene, og omdannes til B5-vitamin. Trenger inn i neglenes øverste lag, samt hår/hår-røtter. Virker legende og beskyttende på huden, og virker også som en fuktbinder. I hårpleie legger den en beskyttende hinne rundt hårstråene og gjør håret bløtt og smidig. Fin til pleie av negler, hud og hår. Det har vist seg at pantenol gir hurtigere sårheling, lindrer kløe og betennelser, forminsker sollysets skader og øker pigmentdannelsen.

Palmeolje (Elaeis Guineensis)

Utvinnes fra fruktene til oljepalmen. Oljen er fast i konsistens, fet, beskyttende og mykgjørende. Passer til veldig tørr hud og brukes i bl.a. salver.

Palmevoks (Copernica cerifera)

Palmevoks utsondres fra karnaubapalmen. Palmen vokser i Brasil. Vokset sitter på bladene til palmen og beskytter mot uttørking. Palmevoks har en fin glans og brukes i leppestifter/leppepomader. Vokset gir beskyttelse og konsistens til produktene. Blir også brukt til overflatebehandlig av slikkerier m.m.

Paraben (Phenoxyethanol, Propyl- og Metylparaben)

Dette er en blanding av parabener, med utgangspunkt i benzoesyre. Benzoesyre finnes naturlig i bl.a. tyttebær. Dette er det mildeste og mest allergisikre parabenet på markedet idag. Må ikke forveksles med Butylparaben, som er mye omtalt og under mistanke av å ha en hormonforstyrrende effekt.

Perlemorspigment (Mica, Titanium dioxides, Iron dioxides)

Gir farge til sminke og andre produkter. Består av et mineral, en spesiell type glitter, som finnes i jorden. Dette dekkes med et lag titandioxid, i forskjellig tykkelser. Tykkelsen bestemmer hvilke farger som reflekteres og gir glans. Perlemorspigment er ufarlig og ugiftig, kan spises!

Ricinusolje (Ricinis communis)

Ricinusveksten (kristpalme) kan i vill tilstand bli et tre på 5-10 meter. Dyrket blir den en busk på ca.3 meter. Oljen utvinnes fra frøene til ricinusveksten. Oljen er fet, og absorberes langsomt av huden. Brukes til lip-gloss, leppestift og til rengjøringsprodukter til ansiktet. Kan redusere pigment- og leverflekker ved påsmørig 2-3g daglig over flere måneder.

Ringblomstolje (Calendula officinalis)

Oljeuttrekk av ringblomst. Dette uttrekket er i mandelolje. Ringblomst har mange velgjørende hudpleiende egenskaper. Den øker hudens groevne, bløtgjør og styrker huden. Fin til tørr hud, hard hud, sår og sprukket hud, vanskelige sår, ved irritert hud, arr, frost- og brannskader. Anvendelig til det meste, fin til store og små!

Rosevann (Rosa Damascena)

Rensende, lett sammentrekkende og styrkende. Fin til følsom og sart hud.

Salt (Natrium)

Vanlig kjøkkensalt. Brukes som fortykningsmiddel i flytende såpe.

Sesamolje (Sesamum indicum)

Økologisk kaldpresset olje fra sesamfrø. Sesamoljen er en halvfet olje med gunstige fettsyrer og også antioksidanter. Nærer, og styrker huden og håret, det sies også at den motvirker grått hår. Inneholder større mengde B10 enn de fleste andre oljer, og gir en viss solbeskyttelse. Gjør huden myk og smidig. Passer de fleste hudtyper, og kan være nyttig ved psoriasis, tørre eksemer og “broken veins”.

Sheasmør (Butyrospermum parkii)

Utvinnes fra nøttene til Sheatreet, som vokser vilt på savannene i Vest-Afrika. Nøttene inneholder 45% fett. Sheasmøret er hudvennlig og har fantastisk mykgjørende egenskaper. Hjelper til ved mange hudproblemer, hudsprekker, tørr eksemaktig hud og småsår. Sheasmør i kremer/salver, virker helende, betennelseshemmende, bløtgjørende og misker uttørring av huden. Gjør huden bløt og smidig. Fin i babyprodukter, og har en naturlig solfaktor på ca.3.

Silkeprotein (Hydrolized Silk protein)

Protein utvunnet fra silkekokoner. Hjelper til å holde på fuktigheten, forsterke og beskytte huden. Gjør huden bløt og “silkeglatt”. I hårmidler beskytter og styrker den hårståene og gir håret “silkeglans”.

Sitronsyre (Citric acid)

Fremstiller av sukker gjennom gjæring. Finnes naturlig i bl.a sitroner. Brukes som surhetsregulerende emne i hud og hårpleieprodukter.

Sulfater/Tensider

Tensider brukes for å fjerne fett og smuss, og finnes i alle type rengjøringsprodukter. Til hud og hårpleie er det viktig at tensidene er ekstra milde og skånsomme, slik at ikke de ikke forstyrrer vår egen fett-, vann- og syrebarriere. Og, den bør være av vegetabilsk opprinnelse.

Betain (Cocamidopropyl Betaine): Fremstilles av kokosfett, meget hudvennlig. 98% nedbrytbar.

Sulfat(Mipa Laureth sulfate and Cocamidopropyl Betaine): Forsåpet kokos/palmekjerneolje, med betain, som gjør såpen mildere, 99-100% nedbrytbar.

Supersulfat (Decyl Glucoside and Cocamidopropyl Betaine): Meget mild, flytende råsåpe, fremstilt av palmefett og glukose fra mais. Fullt biologisk nedbrytbar.

Perlemorsulfat (Glucol distearate, Lauramide DEA, Cocamidopropyl Betaine): Forsåpet kokos/palmekjerneolje, tilsatt ekstra vegetabilsk fettstoff (overfettingsmiddel) 99-100% nedbrytbar.

Squalane (Squalane)

Squalane er et oljeoppløselig stoff, utvunnet fra olivenolje. Finnes naturlig i vårt eget hudfett. Opptas lett av huden, og huden føles silkebløt. Stoffet er en viktig del av overhudens barriere mot uttørring, kjemikalier, mikro-organismer og fukttap. Virker fuktighetsbevarende og oppmykende.

Tiosol (Titanium dioxide, Cokos nucifera)

Tiosol er et naturlig fysisk solfilter. Består av finmalt titandioksid (naturmineral) i kokosolje. Gir effektiv beskyttelse mot UV-A, UV-B og en del UV-C stråler. Den er fullstendig uskadelig i bruk.

Tistelolje (Carthamus tinctorius)

Økologisk tistelolje fra tistelfrø. Oljen har et høyt innhold av linolsyre (omega 6-fettsyre), av denne danner huden selv GLA og videre prostaglandiner. Dette er viktig for hudens vitalitet. Tistelolje er en lett olje, som trekker raskt inn. Fin til bruk på all hud med dårlig sirkulasjon, ved grov hud og eksem. I massasje motvirker den stivhet og smerter i leddene. God til fet hud.

Tyrkiskrødolje (Sulfated castoroil)

Vannoppløselig olje-såpe, utvunnet fra forsåping av ricinusoljen. Halvt såpe, halvt olje. Brukes i bl.a. badeoljer.

Ve-fett (Glyceryl stearate)

Fremstilles av kokosolje og melkesyre. Brukes som emulgator i kremer, for å få væske og olje til å henge sammen.

Vegetal (Cetearyl glucoside)

Fremstilt av kokos og mais. Virker beskyttende og bløtgjørende på huden. Vegetal er en kombinasjon av emulgator, stabilisator, fortykkelse, samt næring og fuktbinder.

Xantan Gum (Xanthan Gum)

Et spiselig, naturlig gelé-middel fremstilt gjennom gjæring av bakterier. Brukes som fortykkelsesmiddel og til geléer.

Yucca Ekstrakt (Yucca shidigera)

Fra Yucca-palmen. Palmen inneholder saponin. Saponin virker som såpe, skumdannende, rensende og oppbløtende på huden. Brukes til milde shampoer, babyshampoer, i rensekremer, i badeoljer, skumbad m.m. Ekstraktet gir en naturlig balsameffekt. Yuccaekstraktet brukes også i leskedrikker, tannpasta og munnskyllevann m.m.

Zinkoksid (Zinc oxid)

Fint pulver fremstilt av metallet zink. Brukes ved irritert og sår hud. Virker beskyttende, sammentrekkende og uttørrende.

Tips en bekjent