Home » Urter

Urter

Urter har blitt brukt i generasjoner til å pleie hud og hår, og også for å styrke og lege kroppen. Kunnskaper  om urtene, og daglig bruk av dem, har måttet vike for masseproduserte kunstige produkter. Heldigvis har urtene fått “et nytt liv”, og kommer i økende grad tilbake. Både som tørkede og ferske i dagligvaren og i helsekost. Her kommer en liten beskrivelse av urtene som er brukt i produktene, og hvordan de på hver sin måte, pleier hud og hår.

Ringblomst (Calendula Officinalis):

Bløtgjør og styrker huden. Utmerket til behandling av sår og skader i huden, da ringblomst øker hudens groevne. Den er antiseptisk, sårhelende, betennelseshemmende og blodstillende. Den kan dempe hevelse og lindre kløe. Fin ved liggesår, åreknuter, bensår, eksem, bleieutslett, frost- og brannskader, solbrenthet, tørr hud, hard hud, rød hud, kviser og byller. blodstillende ved små skrubbsår og rifter, også fin ved fotsopp. I hårpleie er ringblomst fin ved tørt hår, irritasjon i hodebunn og til skadet hår.

Kamille (camomolla matricaria):

Beroligende, betennelseshemmende og sårhelende. Gir skjønnhet til hud og hår. Fin  til bensår, hemorroider, brystkjertelbetennelse, bleieutslett, hudbetennelser, akne, eksem, utslett, brannskader, insektsbitt, sår, rød hud, sart hud, irritert hud og følsom hud. Gir glans til lyst hår. Fin til normalt hår, ved irritasjon i hodebunnen og til skadet hår.

Kjerringrokk (Equisesentum arvense):

Sårhelende, styrkende og urindrivende. Inneholder mineraler, spesielt kiselsyre. Kiselsyren styrker bindevevet i huden og gjør huden elastisk og spenstig. Har vist seg å være blodstillende, og den øker antall hvite blodlegemer. Styrker hud og hår, anbefales ved håravfall og skadet hår.

Brennesle (Urtica dioica):

Styrkende, sammemtrekkende og urindrivende. Rik på mineraler. Virker rensende, øker blodsirkulasjonen, gir dermed fin, frisk farge til huden.  Fin til både tørr og fet hud, sies også å være fin mot rynker. Styrker både hud og hår. I hårpleie er den fin til både tørt og fett hår, og anbefales mot håravfall. Gir glansfullt hår!

Stemorsblomst (Viola tricolor):

Styrker huden. Positiv effekt ved hudsykdommer som, eksem, akne, skabb, byller, skorpede eksemer, tørre eksemer, melkeutslett hos barn, sebore og ved kløe, sår-rensende egenskaper (Inneholder salicylsyre). Innen hårpleie anbefales stemorsblomst ved irritasjon i hodebunn og ved flass.

Ryllik (Achillea millefolium):

Krampeløsende, bakteriehemmende, sårlegende, sammentrekkende, rensende og blodstillende. Brukes til sår og skader i huden, menstruasjons-smerter og ved behandling av åreknuter og hemorroider. I hårpleie fin ved fett hår og irritasjon i hodebunnen.

Trollhassel (Hamamelis virginia):

Sammentrekkende, sårlegende og betennelseshemmende. For sin sammentrekkende virkning er denne fin i deodoranter, til åreknuter og hemorroider. Styrker venene. Brukes ved hudbetennelser, kløende eksem og sår. I hårpleie anbefales den ved irritasjon i hodebunn og ved fett hår.

Lavendel (Lavendula augustifolia):

Beroligende, smertelindrende og sirkulasjonsøkende. Lavendel er sårlegende, antseptisk og kløestillende. Gjenoppretter ny sunn hud. Fin til alle hudtyper. Brukes også ved muskelverk og reumatisme. I hårpleie har Lavendel gunstig virkning på alle hårtyper.

Såpe-urt rot (Saponaria officinalis):

Mildt rensende og oppbløtende. Avkok mye brukt som såpeerstatning, før i tiden, men også idag. Bløtgjør hard hud og skorpede eksemer med mere. Brukes i rensekremer. Innen hårpleie  er den fin ved fett hår og flass.

 

Tips en bekjent